Medovina

Medovina patří k tradičním nápojům, často byla využívána k posvátným rituálům a obřadům a dodnes je obestřena jistým kouzlem a tajemností. O její konzumaci v dávných dobách se zachovala řada zmínek a stop. Od nejstarších dob byla považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Hovořilo se o ní i jako o nápoji bohů. Právě proto se brzy stala nápojem reků a hrdinů, kteří ji popíjeli po návratu z bitev či klání.

Medovinu ve svých dílech zmiňuje řada řeckých a římských autorů včetně Platóna, Plutarcha a Theokrita, a uvádějí, že se těší velké oblibě i úctě. I další písemné doklady dokládají, že se medovina v Římě stala nesmírně populárním nápojem. Římané ovšem nepopíjeli klasickou medovinu, jak ji známe dnes, ale míchali si ze dvou třetin víno a z jedné třetiny čerstvý med. Z dnešního pohledu se tedy nejednalo o klasickou kvašenou medovinu, ale o doslazované víno, které se popíjelo v hojném množství a inspirovalo řadu uměleckých představení i literárních děl.

 Medovina sloužila novomanželům jako nápoj lásky

Medovina od pradávna představovala synonymum pro hojnost a prosperitu. Nesměla chybět na nejrůznějších oslavách a svatbách, přisuzovaly se jí afrodiziakální účinky a proto bývala také označována jako nápoj lásky. Právě medovina totiž pravděpodobně stojí za vznikem tradice medových týdnů - honeymoon nebo lune de miel - tedy líbánek. Už ve středověku se stala tradičním svatebním darem pro novomanžele, kteří ji dostali v takovém množství, aby jí měli dostatek na celý měsíc po svatbě. Novomanželé měli pít medovinu každý den, aby zabezpečili své rodině plodnost i hojnost. Pokud se manželům do roka narodil chlapeček, byl medovinář velmi štědře odměněn.

Medovina a její vliv na lidské zdraví.

Podle studie vědců ze Slovenské technické univerzity totiž medovina obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Podobně jako víno totiž obsahuje celou řadu flavonoidů a fenolických látek. Flavonoidy jsou známé především pro své antioxidační vlastnosti. Jejich účinek má vliv především na zdraví oběhového systému. Naopak fenolické látky jsou známé pro své dezinfekční a rovněž antioxidační účinky. Medovina tak částečně působí antibakteriálně a protizánětlivě. Stejná studie rovněž uvádí i možné protirakovinné účinky medoviny. Medovinu se tak vyplatí pít nejen pro její příjemnou sladkou chuť, ale i pro její vlivy na lidské zdraví.

 

Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.